Peripeţiile Reginei Elisabeta a II-a în timpul vizitei soţilor Ceauşescu la Londra. Regina a fost nevoită să se ascundă în tufişuri pentru a-i evita şi a avertizat paza Palatului Buckingham să ascudă obiectele de valoare din camera cuplului prezidenţial al României

Nicolae și Elena Ceaușescu au călătorit în 1978 în Regatul Unit, într-o vizită oficială de stat, fiind primiţi de Regina Elisabeta a II-a, care nu a agreat deloc prezenţa cuplului. A fost un moment istoric, fiind prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.

Elisabeta a II-a nu a fost deloc încântată de vizita dictatorului Ceauşescu şi a primei doamne Elena, mai ales că, în prealabil, primise un telefon de la fostul preşedinte al Franţei, Valery Giscard d’Estaing, care o avertiza pe regină asupra faptului că, în timpul unei vizite anterioare a celor doi în Franţa, aceştia furaseră numeroase obiecte de valoare din camera unde fuseseră găzduiţi.

Episodul halucinant, având în vedere că este vorba de o vizită oficială a unor şefi de stat, a fost relatat de Los Angeles Times în 1991.

Giscard d’Estaing a povestit cum veiozele, vesela, scrumierele, obiectele sanitare au dispărut subit. „A fost ca și cum hoții ar fi stat acolo o vară întreagă”, a povestit acesta pentru BBC.

Mai mult, în documentarul „Inside the Crown: Secrets of the Royals”, difuzat pe 21 mai la ITV, jurnalistul Robert Hardman și lordul David Owen, fost ministru de externe, au povestit că regina Elisabeta a II-a a avut o reacție negativă cu privire la vizita dictatorului român.

„Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu, n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit Robert Hardman în documentar.

Jurnalistul a povestit că reginei i-a venit ideea să se ascundă în tufiș când a văzut cuplul prezidențial român apropiindu-se pe o alee din față.

„Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi”, a adăugat el. „Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat David Owen, potrivit Historia.

De alltfel, la începutul anilor 2000, cabinetul Reginei Elisabeta a II-a i-a fi retras onorurile oferite de Casa Regală lui Nicolae Ceauşescu cu ocazia vizitei din 1978, motivația, așa cum declarau oficialii Casei Regale, fiind încălcările drepturilor omului în perioada în care acesta a condus destinele României.


Publicat

în

de către

Etichete: