Ploaie de stele căzătoare în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ce sunt Orionidele și cum pot fi observate

Astăzi, în seara serii de 21 spre 22 octombrie, cerul se va ilumina într-un spectacol cosmic fascinant, oferind observatorilor din întreaga lume o priveliște spectaculoasă. Un eveniment astronomic extraordinar, cunoscut sub numele de „Ploaia de Stele 21 octombrie,” va atinge apogeul său în această noapte, iar pasionații de astronomie sunt pregătiți să privească în sus pentru a se bucura de un adevărat regal stelar.

Această ploaie de stele, cunoscută și sub numele de Orionidelor, este denumită astfel pentru că pare să aibă originea în constelația Orion. Cu toate că nu este una dintre cele mai mari ploi de stele ale anului, Orionidele sunt remarcabile pentru viteza lor uluitoare. Aceste mici fragmente de praf și detritus cosmic, lăsate în urma cometei Halley, intră în atmosfera Pământului cu o viteză uluitoare de aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Pe măsură ce aceste particule intră în atmosfera terestră, ele se încing și creează acele urme strălucitoare care pot fi observate de pe Pământ. Acest fenomen creează un adevărat dans de stele căzătoare pe cerul nopții, oferindu-ne un spectacol cosmic uimitor.
Ploaia de stele Orionide va fi vizibilă în emisfera nordică, iar pentru a profita la maximum de acest eveniment, este recomandat să vă îndreptați spre un loc cu cer întunecat și limpede, departe de poluarea luminii. Cu toate acestea, chiar și din orașe puteți observa această minunată ploaie de stele, cu condiția să alegeți un loc mai întunecat și să așteptați ca ochii să se obișnuiască cu întunericul.

Pentru a vă bucura de spectacol, priviți în direcția constelației Orion, dar nu vă fixați asupra acestei constelații în sine, ci urmăriți cerul într-un mod mai amplu. Oricând între miezul nopții și zori, puteți observa Orionidele zburând pe cerul nopții, lasând o urmă luminoasă în urma lor.

Așadar, 21 spre 22 octombrie ne aduce un spectacol astronomic uimitor, oferindu-ne ocazia să ne conectăm cu universul și să visăm cu privire la misterul spațiului cosmic. Nu ratați această oportunitate unică de a admira frumusețea Orionidelor și de a face un drum către un loc cu cer întunecat pentru a vă bucura la maxim de această ploaie de stele uluitoare.


Publicat

în

de către

Etichete: