Preotul Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală și hărțuire. Ce a făcut în timp ce spovedea o enoriașă

Preotul Visarion Alexa, care a fost acuzat de agresiune sexuală și hărțuire, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Totul s-a întâmplat după ce o femeie în vârstă de 37 de ani l-a acuzat de anumite fapte nepotrivite în timpul spovedaniei. La sfârșitul săptămânii trecute, preotul Visarion Alexa a fost reținut și audiat de judecători timp de câteva ore, iar în mass-media au apărut stenograme din acest dosar.

Preotul Visarion Alexa, originar din Bacău și parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, se află în prezent sub control judiciar. Potrivit avocatei acestuia, agresiunea sexuală de care este acuzat s-ar fi petrecut în primăvară, însă nu în biserică. De menționat că victima a depus plângerea la poliție în iulie, exact în ultima zi când putea face acest demers.

Preotul Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală și hărțuire

Avocata preotului Visarion Alexa, Mariana Mihai, a declarat că între clientul său și presupusa victimă era o relație de prietenie.

„A existat o relație de prietenie de aproximativ 2 ani, deci relația de duhovnic a fost dublată de o relație de prietenie. Partea vătămată recunoaște acest lucru. Dânsa comunica aproape nonstop, noaptea, ziua, cu părintele. Și în această, să zic așa, relație, pe fondul acelei prietenii și abordări personale, a intervenit și acest eveniment, incident, din aprilie 2022”, a declarat avocata.

Ea a precizat că relația dintre preot și enoriașă era strict de prietenie și nu a existat o relație mai profundă. Mariana Mihai a declarat că presupusa victimă a depus plângerea pe 20 iulie, în ultima zi în care se putea formula.

Ea susține că a existat o discuție, nu neapărat o agresiune, dar a refuzat să spună, la insistențele reporterilor, dacă victima a fost atinsă de preot. Susține însă că presupusele fapte nu au avut loc în biserică. Preotul Visarion Alexa este căsătorit și are patru copii. De menționat că în urma acestui scandal, preotul a fost suspendat de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Au apărut stenograme din dosar
„Fiind audiat în calitate de suspect, Alexa Visarion a recunoscut că, ulterior spovedaniei, a îmbrățișat-o pe persoana vătămată. (…) Tricoul persoanei vătămate s-a ridicat, moment în care i-a atins pielea în zona lombară, a mângâiat-o pe spate, pe sub tricou, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei (…) Ulterior, și-a introdus mâna pe sub bluză și i-a atins sânii, i-a forțat bata blugilor, a reușit să ajungă cu mâna în zona vaginului, sub lenjeria intimă”, potrivit unor surse judiciare

Mai multe persoane au fost audiate și au confirmat prietenia dintre cei doi. Enoriașii spun că preotul obișnuia să-i îmbrățișeze pe cei care erau în suferință pentru a-i consola, însă fără ca gesturile să aibă conotații sexuale.

Iată însă ce dialog a avut loc între preotul Visarion Alexa şi enoriaşa care l-a acuzat de agresiune sexuală:

„Preot: Ți-a fost rău?

Victimă: Cum adică?
Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.
Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare (…)

Preot: Te deranjează că te-am atins? (…)
Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?
Preot: Ca prieten…
Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?

Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)
Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…

Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar.
Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.

Preot: (…) Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.”


Publicat

în

de către

Etichete: