Primul mesaj al lui Charles în calitate de nou rege al Marii Britanii. Suveranul ar putea abdica în următoarele zile în favoarea Prinţului William

Potrivit legii dreptului comun, coroana britanică este moștenită de primul născut de sex masculin al monarhului, urmat de ceilalți fii în ordinea nașterii, apoi de fiice în ordinea nașterii. Astfel că, după moartea Reginei Elisabeta, noul Rege al Marii Britanii va fi fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, Charles, iar Camilla, soţia sa, va fi Regina Consoartă.

Succesorul lui Charles va fi, evident, fiul acestuia, Prinţul William. Dar cum Charles are deja o vârstă înaintată (73 de ani), există şanse maxime ca acesta să abdice, iar tronul să fie preluat de William.

În urma unei rupturi dramatice cu tradiția, copilul mai mare al lui William și Kate, care a fost născut în 2013, va fi următorul la rând să moștenească tronul, indiferent de sexul copilului. Kate a născut un băiat, pe prințul George. Acea schimbare a fost adoptată în 2011, atunci când liderii a 16 țări Commonwealth (inclusiv Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă) s-au întâlnit în Perth, Australia, și au votat în mod unanim să schimbe regula de succesiune veche de secole. Anterior, fiicele puteau moșteni tronul britanic doar dacă nu existau fii în viață, potrivit Live Science.

Frații prințului George, prințesa Charlotte și prințul Louis, sunt următorii la rând pentru tron.

Prințul Harry este al șaselea la rând, urmat de fiul lui, Archie, care este al șaptelea la rând. Pe lângă faptul că este primul bebeluș regal britanic-american, Archie este automat un cetățean britanic, însă va trebui să aplice pentru cetățenie americană. De asemenea, Archie este și primul copil mulatru în linia de succesiune la tronul britanic. De asemenea, în urma noilor reguli din 2011, sora lui Archia va fi a opta în linia de succesiune la tron, însă probabil nu va fi primi un titlu regal. După nașterea celui de-al doilea copil al Ducilor de Sussex, prințul Andrew, fiul reginei și Ducele de York, va ajunge pe locul 9 în linia de succesiune.

Primul mesaj al lui Charles în calitate de rege: „Pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara şi în lume”

„Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele„, a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii.

„Deplângem moartea celui mai preţuit suveran şi a mult iubitei mame. Ştiu că pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara, în teritoriile britanice şi Commonwealth, dar şi de către numneroşi oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi schimbări, familia mea şi eu ne vom găsi alinarea şi susţinerea conform cunoştinţele noastre despre respectul şi afecţiunea profundă de care Regina a fost atât de ataşată„.


Publicat

în

de către

Etichete: