Recalcularea pensiei în baza anilor lucrați: Câți bani poți primi în plus

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, pensionarii din România se așteaptă la schimbări semnificative în cuantumul veniturilor lor. Un aspect crucial al acestei reforme este recalcularea pensiilor în funcție de anii lucrați între 25 și 40, iar bonusurile acordate în baza punctelor de stabilitate reprezintă un element central în această ecuație financiară.

Bonusurile acordate în baza punctelor de stabilitate

Legea pensiilor introduce un sistem de recompensare pentru anii mulți lucrați după 25 de ani de muncă. Pentru fiecare an lucrat după această perioadă, se acordă un punct de stabilitate (bonus), iar acesta se reflectă în creșterea sumei pensiei. Fiecare punct de stabilitate valorează 81 de lei, stabilind astfel baza de calcul pentru bonusurile acordate.

Modul de acordare a punctelor de stabilitate

0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de ani de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an pentru anii din intervalul 36 – 40 și așa mai departe.

Calculul bonusurilor în funcție de anii lucrați

Pentru a înțelege cum se calculează bonusurile, luăm în considerare câteva exemple practice:

30 de ani lucrați: 0,5 puncte/an x 5 ani = 2,5 puncte de stabilitate x 81 lei/punct = 202 lei în plus.

35 de ani lucrați: 0,5 puncte/an x 5 ani + 0,75 puncte/an x 5 ani = 6,25 puncte de stabilitate x 81 lei/punct = 506 lei în plus.

40 de ani lucrați: 0,5 puncte/an x 5 ani + 0,75 puncte/an x 5 ani + 1 punct/an x 5 ani = 11,25 puncte de stabilitate x 81 lei/punct = 911 lei în plus.

Formula completă a calculului pensiilor

Noua formulă de calcul a pensiilor înseamnă multiplicarea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte.

VPR (Valoarea Punctului de Referință): 81 lei.

Număr total de puncte: Puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an). Punctele de contributivitate sunt acordate pentru anii în care ai contribuit la sistemul de pensii (1 punct pentru fiecare an).

Recalcularea pensiilor în funcție de anii lucrați între 25 și 40 aduce cu sine oportunități semnificative de mărire a veniturilor pensionarilor. Cu toate acestea, orientarea exactă a calculelor depinde de normele de aplicare care încă nu au fost stabilite. Pensionarii pot aștepta cu optimism creșteri substanțiale în veniturile lor de pensie, conform noului sistem introdus de legea pensiilor.


Publicat

în

de către

Etichete: