România trece la ora de iarnă! La finalul lunii octombrie se dă ceasul cu o oră înapoi

Deși oamenii vor dormi cu o oră în plus, acest fenomen afectează în mare măsură organismul, care se adaptează cu greu schimbărilor.

Schimbarea orei a devenit o obișnuință pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume.

Însă, unele țări au renunțat la acest decalaj orar, din cauza disconfortului resimțit de către cetățeni.

Când se trece la ora de iarnă

În anul 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect care prevedea renunțarea la schimbarea orei. Acest subiect a rămas nelămurit, întrucât multe state și-au exprimat dezacordul vizavi de respectivul proiect.

Așadar, oamenii își reglează în continuare ceasurile, acestea urmând să fie date cu o oră în urmă în noaptea dintre 28 și 29 octombrie.

Această noapte va fi în ultimul weekend din luna octombrie, când ora 4:00 se va transforma în ora 3:00. Atunci, cu toții vor dormi o oră în plus.

În România, ora se schimbă de două ori pe an, dar există țări care au renunțat definitiv la această schimbare.

State precum: Iran, Iordania, Siria și Mexic au rămas la ora oficială standard( ora de iarnă) pentru întregul an.

Acest sistem este abordat preponderent în emisfera nordică, deoarece în țările ecuatoriale durata zilei nu variază în mod semnificativ.

Impactul acestei tranziții asupra sănătății

Schimbarea anuală a orei reprezintă un factor ce ar putea avea efecte nefavorabile pentru organismul uman.

Conform specialiștilor, aceasta vine însoțită de insomnie, oboseală, irascibilitate și depresie, scrie doc.ro.
Toate aceste simptome vin în urma tulburării somnului, întrucât, odată cu trecerea la ora de iarnă, oamenii trebuie să se obișnuiască să adoarmă mai târziu și să se trezească devreme.

În acest caz, cea mai bună soluție este să preveniți aceste lucruri, pregătindu-vă din timp pentru decalajul orar. Câteva lucruri pe care le-ați putea face sunt:

Expunerea la lumina soarelui, dimineața. Acest factor vă va ajuta să vă reglați ceasul biologic și să aveți un somn de noapte calitativ.

Sincronizarea ceasului biologic mai poate fi ajutată și de menținerea unui regim alimentar regulat, mâncând la ore fixe, potrivit unui studiu citat de rotalianul.com.

Schimbarea treptată a programului de somn joacă, și ea, un rol important în adaptarea rapidă a organismului la ora de iarnă. Puteți face acest lucru reducând sau întârziind ora de culcare cu 10-15 minute în fiecare seară, timp de o săptămână.


Publicat

în

de către

Etichete: