Rugaciunea pe care trebuie să o spui astăzi, de Moșii de toamnă. Ce alte tradiții respectă credincioșii

Astăzi, pe 4 noiembrie, sărbătorim Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Această zi este deosebit de importantă pentru credincioși, deoarece ne aduce aminte de cei dragi care au plecat din această lume. În biserică, după Sfânta Liturghie, se oficiază partasul pentru cei care s-au stins din viață.

Tradițiile respectate de credincioși

Credincioșii acordă o importanță deosebită acestei zile și respectă diverse tradiții. Astfel, ei se duc la biserică pentru a participa la slujba de Moșii de toamnă și pentru a avea ocazia de a-și aduce aminte de cei dragi. Oamenii aduc cu ei produse alimentare, pe care le oferă preotului pentru a fi sfințite și apoi împărțite ca pomană.

După slujbă, credincioșii evită să facă treburi în casă. Se crede că în această zi, spiritele celor decedați se întorc acasă, iar această tradiție este o formă de respect și atenție față de ei. Așadar, nu este recomandat să aruncăm gunoiul, să măturăm sau să ștergem praful în ziua de Moșii de toamnă.

Totodată, se consideră că este nefast să mergem în vizită la cineva în această zi, decât dacă ducem și noi cu noi ceva de dar. De asemenea, se crede că trebuie să evităm să mergem la fântână astăzi.

Rugăciunea de Moșii de toamnă

Este recomandat să rostim următoarea rugăciune în această zi deosebită, în amintirea celor dragi care au trecut în eternitate:

„Pomenește, Doamne, pe cei care au adormit în nădejdea învierii și a vieții celei veșnice, părinții și frații noștri și pe toți cei care au săvârșit binecredința lor. Iartă-le lor toate greșelile pe care le-au săvârșit prin cuvânt, faptă sau gând, și dă-le odihnă în locuri luminoase, înconjurându-i cu pacea Ta. Fă ca cercetarea Feței Tale să aducă bucurie tuturor sfinților Tăi. Împărtășește-ne nouă, și nouă să ne dăruiești Împărăția Ta și bunătățile veșnice. Amin.”

Aceasta este rugăciunea pe care o rostim cu toții în această zi. Ne rugăm lui Hristos să odihnească sufletele celor care au adormit, acolo unde nu există durere, tristețe sau suspine, ci doar viață veșnică și fericită.

Moșii de toamnă este o sărbătoare importantă pentru credincioși, în care ne amintim și ne rugăm pentru cei dragi care au plecat dintre noi. Respectarea tradițiilor and participarea la slujba bisericii ne ajută să ne conectăm spiritual și să onorăm memoria celor adormiți.


Publicat

în

de către

Etichete: