Sărbătoare mare în calendar ortodox la data de 1 aprilie 2024: Rugăciunea ce îi ajută pe cei rătăciți în lumea păcatelor

Sărbătoarea din data de 1 aprilie  2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, ce a reușit să treacă peste o perioadă păcătoasă din viața ei, cu ajutorul Domnului.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 1 aprilie!

Calendar ortodox 1 aprilie 2024

Sărbătoare 1 aprilie. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 aprilie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, zonă de unde îi vine și numele, în secolul al IV-lea, iar aceasta a avut norocul de a se naște într-o familie cu mare credință în Dumnezeu, astfel aceasta a fost botezată de la o vârstă fragedă. Deși aceasta a fost crescută de părinți creștini, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca nu a urmat întotdeauna învățăturile Domnului și a urmat un stil de viață păcătos.

Atunci când a împlinit 12 ani, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a decis să fugă de acasă și să se îndrepte spre Alexandria. Ajunsă într-un oraș nou, aceasta și-a dat frâu liber dorințelor trupești și a început să se înconjoare de oameni imorali, ce nu o încurajau să aibă un stil de viața credincios. Dorința ei de desfrânare a ținut 17 ani, perioadă în care aceasta se oferea oricui își dorea să o aibă.

Atunci când avea 29 de ani, în perioada Înălțării Sfintei Cruci, aceasta se afla pe străzile din Alexandria, acolo unde mii de persoane se îndreptau spre port.

Din curiozitate, aceasta s-a îndreptat spre port, acolo unde bărbații urmau să plece cu corabia la sărbătorea Înălțării Sfintei Cruci. Folosind seducția, aceasta a reușit să convingă unii bărbați care au luat-o pe corabie fără să plătească. 

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a reușit să îi facă pe mulți pelerini să păcătuiască, iar atunci când au ajuns în Ierusalim, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a realizat și mai multe păcate.

După o perioadă de păcate, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a simțit nevoia pocăinței, iar în momentul în care sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci s-a apropiat, aceasta a simțit o atracție aparte față de credință, însă o forță invizibilă nu o lăsa să intre în Biserica Sfântului Mormânt.

Tânăra se afla în pridvorul bisericii, acolo unde a văzut o icoană cu Fecioara Maria, moment în care a căzut în genunchi și a început să se roage cu putere către aceasta, pentru a îi permite intrarea în biserică, iar Fecioara Maria a făcut acest lucru.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a plecat de la Ierusalim spre Iordan, acolo unde avea să aibă parte de cel mai aspru post. Așa a trăit Cuvioasa în pustiu, timp de 47 de ani, moment în care Părintele Zosima a întâlnit-o pe aceasta și a ajutat-o să se împărtășească. 

Părintele Zosima a mers să o revadă pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, însă aceasta era deja decedată, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 aprilie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, sărbătorită pe 1 aprilie în calendarul creștin

O, Preacuvioasă Maică Maria Egipteanca, cea care strălucești în lumina Dumnezeirii, roagă-l pe Multmilostivul Dumnezeu să ne dea iertare de păcate și mântuire sufletelor noastre, ca în Cereasca Împărăție împreună cu Sfinții și cu Îngerii de-a pururi să-I dăm slavă Lui Dumnezeu cântând: Aliluia!
Cuvioasei Maici Maria Egipteanca, cele de laudă îi aducem pentru nevoințele ei, cele mai presus de fire, că l-a biruit pe Veliar cu puterea Sfintei Cruci și cununa slavei a dobândit-o de la Dumnezeu. Roagă-te Stăpânului Hristos să ne ierte de păcate și pe noi, cei care te lăudăm și-ți cântăm: Bucură-te Sfântă Cuvioasă maică Maria și roagă-te să fim și noi mai credincioși, mai smeriți, mai răbdători!

Locuind în pustie, ai lepădat chipurile patimilor din sufletul tău, prin feluri de bunătăți zugrăvindu-i în suflet, închipuire lui Dumnezeu, Cuvioasă, și atât ai strălucit, cât și peste ape ușor ai trecut, Fericită; și prin rugăciunile tale, te-ai ridicat de pe pământ către Dumnezeu. Și acum cu îndrăzneală stând înaintea lui Hristos, prea mărită Marie, roagă-te pentru sufletele noastre.


Publicat

în

de către

Etichete: