Scapă de bătături acasă fără să mergi la medic. Ai nevoie doar de frunze de praz…

Bataturile reprezintă o problemă comună a picioarelor, manifestându-se prin îngroșarea inestetică și dureroasă a pielii în zonele de presiune ale încălțămintei. Acestea apar adesea pe partea exterioară a degetului mic de la picior, dar pot fi întâlnite și în talpă. Din fericire, există remedii simple și eficiente pentru eliminarea bataturilor.

Dacă bataturile sunt situate în talpă, se recomandă băi cu bicarbonat de sodiu seara, înainte de culcare. În 3 litri de apă caldă se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu, apoi se țin picioarele în apă până se răcește. Ulterior, picioarele se masează cu vitamina A uleioasă și se îmbracă șosete curate de bumbac.

Compresele cu frunze de iederă pot fi de asemenea benefice în tratarea bataturilor. Frunzele de iederă sunt înmuiate în sucul de lămâie timp de 3 ore și apoi aplicate sub formă de comprese pe zonele afectate. Rezultatele vizibile se obțin după patru tratamente.

Crapaturile și pielea îngroșată pot fi tratate cu ajutorul bailor de coada-calului, baie cu frunze de nuc în combinație cu urzică, coada-soricelului și mușețel. În 4-5 litri de apă fierbinte se adaugă un pumn de amestec de plante. După ce pielea s-a înmuiat, se îndepărtează zona îngroșată, apoi se șterge piciorul și se masează cu alifie de gălbenele.

Hipercheratoza fisurată, care apare în talpi sau în palme, poate fi tratată cu ajutorul unei plante ornamentale numită ghetișoară. Frunzele acestei plante se curăță de peliculă și se aplică cu partea zemoasă pe zona afectată, apoi se bandajează. Tratamentul se efectuează zilnic timp de o săptămână.

Usturoiul reprezintă un remediu excelent pentru bataturi. Se aplică cataplasme cu usturoi ras seara și se mențin până dimineața, timp de două săptămâni.

Frunza de praz poate fi folosită în tratarea bataturilor, fiind macerată în oțet timp de 24 de ore. Noaptea, se aplică frunza pe zona cu batatură, iar dimineața se face o baie caldă la picioare. Repetând tratamentul câteva zile, batatura se va coji.

Uleiul de ricin poate fi folosit pentru tratarea bataturilor și a crăpăturilor de la călcâie. Seara, înainte de culcare, se efectueazăfrecții cu ulei de ricin, apoi se aplică propolis topit, se bandajează zona și se menține până dimineața. Dimineața, se face o baie fierbinte la picioare și se îndepărtează cu grijă partea de la suprafață.
Rostopasca are proprietăți cicatrizante, bactericide și antimicotice, motiv pentru care sucul acestei plante medicinale poate fi utilizat cu succes în tratarea bataturilor. Sucul de rostopască se aplică direct pe zona afectată, de două ori pe zi, timp de 20 de zile. Se pot aplica și comprese sterile cu unguent de rostopască.

Ceapa aplicată direct pe zona îngroșată înmoaie pielea datorită conținutului de sulfide și ajută la îndepărtarea miezului bataturii. După aceasta, se face o baie caldă la picior și se unge zona cu alifie de gălbenele pentru a ajuta la vindecarea rănii.
Aplicarea unei bucăți de roșie pe batatură, bandajarea și menținerea peste noapte facilitează extragerea bataturii în ziua următoare.

Uleiul de cimbru poate fi folosit pentru a înmuia bataturile, dar trebuie diluat puțin cu alt ulei înainte de aplicare. Se aplică local de două ori pe zi, evitând rănile sau pielea sensibilă, deoarece este prea concentrat.

Seara, după baie, țesutul cornos poate fi înmuiat cu ajutorul unui unguent de coajă de stejar, pătlagină sau gălbenele.

Băile calde și aplicarea mai multor straturi de ceară de albine timp de 3 zile pot ajuta la îndepărtarea bataturilor. Zona se spală de fiecare dată cu apă călduță.

Un tratament alternativ implică aplicarea compreselor cu frunze de varză zdrobite. Baia de picioare cu macerat de urzici și aplicarea esenței de urzici reprezintă un tratament excelent. Sunt recomandate și ceaiurile de urzici, care se beau după ce s-au răcit. Compresele cu bitter suedez pot fi, de asemenea, eficiente în tratarea bataturilor.

Alimentația este importantă în tratarea bataturilor și trebuie să includă morcovi, gutui, varză, cartofi, măsline și castraveți. Nu trebuie uitat să se mențină hidratarea pielii picioarelor la fel ca a restului corpului, folosind produse adecvate.


Publicat

în

de către

Etichete: