Semne bune anul are pentru pensionari! Casa de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de bătrânii României

Anul Nou a venit cu vești bune pentru pensionari! Casa de Pensii a anunțat o schimbare majoră a cumulului pensiei cu salariul. Vestea îi va bucura pe seniorii României.

Semne bune anul are pentru pensionari! Anunțul reprezentanților Casei de Pensii vine în contextul adoptării noii Legi a pensiilor, Legea nr. 360/2023, ce va intra în vigoare la 1 septembrie.

Semne bune anul are pentru pensionari!

După ce va intra în vigoare, noua reglementare va permite persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să opteze între primirea pensiei sau continuarea activității profesionale, cu un plafon de vârstă extins până la 70 de ani.

Astfel, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv, vor avea dreptul să aleagă între pensionare și continuarea activității, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud.

Aceștia au subliniat faptul că în conformitate cu art. 46 alin. (1) și (2) din Legea nr. 360/2023, pensia pentru limită de vârstă se acordă celor care îndeplinesc simultan condițiile de vârstă și de stagiu de cotizare. Aceasta introduce, de asemenea, o opțiune pentru cei care doresc să continue să lucreze, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cu toate acestea, opțiunea este condiționată de îndeplinirea criteriilor specificate în anexa nr. 5 a legii.

Reprezentanții Casei de Pensii atrag atenția că în perioada de tranziție dintre 1 ianuarie 2024 și 31 august 2024, condițiile de înscriere la pensie se vor baza pe vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzut în Legea nr. 263/2010.

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a ținut că evidențieze un alt punct important al noilor reglementări se referă la deciziile Curții Constituționale.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că prevederile art. 56 alin. (1) lit. C) din Codul Muncii și art. 98 alin. (1) lit. d din Legea privind Statutul funcționarilor publici sunt constituționale, în măsura în care permit femeilor să continue activitatea profesională în condiții identice cu bărbații, adică până la vârsta de 65 de ani.

Potrivit Deciziei nr. 387/2018 și Deciziei nr. 112/2021, femeile care îndeplinesc aceste criterii după 1 ianuarie 2024, data intrării în vigoare a articolului relevant, vor putea opta pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în conformitate cu art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. Totodată, persoanele care solicită pensia trebuie să prezinte o adeverință de la angajator și o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu vor continua activitatea profesională până la 70 de ani.


Publicat

în

de către

Etichete: