Sfântul Dumitru 2023. Tradiții și daruri pentru sufletele celor adormiți. Ce se dă de pomană

Sfântul Dumitru 2023. Tradiții și daruri pentru sufletele celor adormiți. Iată ce se dă de pomană!

Sfântul Dumitru 2023

Pe data de 26 octombrie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir. Această zi importantă aduce cu ea tradiții și obiceiuri specifice, iar unul dintre aspectele esențiale ale acestei sărbători este actul de dăruire pentru sufletele celor adormiți.

Sfântul Dumitru 2023. Tradiții și daruri pentru sufletele celor adormiți

Cu o zi înainte de marea sărbătoare, gospodinele pregătesc cu grijă alimente și produse pe care le vor oferi în dar la biserică. Acestea includ colivă, colaci în formă de cruce, precum și pachete cu diverse alimente. Aceste daruri vor fi binecuvântate de preoți și apoi împărțite sărmanilor, însoțite de lumânări aprinse. Această tradiție are la bază credința că prin această dăruire, cei vii pot ajuta sufletele celor trecuți în lumea cealaltă să găsească odihnă și mântuire.

În plus, în această zi, o varietate de produse sunt distribuite comunităților sărace. Aceste daruri includ covrigi, nuci, prune uscate, struguri, pâine, apă și vin. În unele zone ale țării, o tradiție specifică presupune distribuirea de grâu fiert în lapte și colivă. Acest act de generozitate reflectă importanța milosteniei și ajutorului acordat celor mai puțin norocoși în cinstea Sfântului Dumitru.

Sfântul Dumitru 2023. Ce este strict interzis

Pe lângă aceste obiceiuri, Sfântul Dumitru 2023 aduce cu sine și reguli speciale referitoare la activitățile gospodărești. Oamenii evită să facă treburi grele, deoarece cred că aceasta îi poate proteja de boli și necazuri. Se consideră că, în această zi, nu e bine să se măture curtea sau locuința, să se coasă, să se toarce sau să se țeasă. De asemenea, nu se spală rufe sub nici o formă, pentru a respecta tradițiile acestei sărbători religioase.

Un alt aspect important al tradițiilor legate de Sfântul Dumitru este evitarea unor acțiuni care ar putea aduce ghinion. Astfel, oamenii nu merg noapte în cimitir, în pădure sau în locuri pustii în această zi, deoarece există superstiții conform cărora cei decedați s-ar putea transforma în strigoi sau vampiri și ar putea apărea în calea lor. Respectarea acestor tradiții este considerată crucială, deoarece Sfântul Dumitru este dedicat unuia dintre cei mai importanți apărători ai creștinismului.

De asemenea, există și reguli specifice referitoare la plantele cultivate în această zi. Nu se recomandă plantarea usturoiului în ziua de Sfântul Dumitru, deoarece se crede că ar putea aduce pierderi în următorul an.

În diferite regiuni ale țării, tradițiile se exprimă în moduri variate. În Dobrogea, tinerii se întâlnesc și cântă din fluiere și cavale, iar unul dintre ei se îmbracă precum o cadână, într-un obicei cunoscut și sub numele de „datina Saiegiilor”. În Bucovina, se spune că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul. În regiunea Olteniei, oamenii cred că respectând toate tradițiile acestei sărbători vor fi cu adevărat protejați de necazuri și primejdii.

Sfântul Dumitru reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin, marcând nu doar o zi de rugăciune și comemorare, ci și o ocazie de a arăta generozitate și solidaritate față de cei în nevoie. Tradițiile și obiceiurile specifice aduc un profund sens spiritual și cultural acestei zile, păstrându-le vie în inimile credincioșilor!


Publicat

în

de către

Etichete: