Suma suplimentara pe care o vor primi pensionarii incepand cu anul 2024

Pensionarii din România vor putea calcula singuri suma suplimentară pe care o vor primi la pensie începând cu 2024, conform noii legi.

Procedura se va baza pe formula din legea pensiilor, care implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie specificat în decizia de pensionare. Astfel, fiecare pensionar român poate stabili cu ușurință noua valoare a pensiei sale pentru 2024.

Dacă nu știți valoarea punctului de referință (VPR), acesta corespunde punctului de pensie (care va fi de 2.031 de lei în 2024, dacă guvernul îl majorează cu 13,8%, așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu).

Valoarea punctului de referință (VPR) se obține prin împărțirea punctului de pensie la 25 de ani de cotizare, ceea ce reprezintă media numărului de ani de contribuție și echivalează cu suma de 81 de lei.

Iată formula de calcul pentru pensie:

VPR x numarul total de puncte

Valoarea punctului de referinta (VPR) = 2031 : 25 = 81.

După ce aflați valoarea VPR, consultați decizia de pensionare și înmulțiți suma de 81 de lei cu numărul total de puncte menționat în aceasta pentru a obține valoarea pensiei conform noii formule.

De exemplu, să presupunem că un fost inginer are 40 de puncte de pensie și primește în prezent o pensie de 2.800 de lei.

Pentru a calcula pensia sa pentru 2024, înmulțim valoarea punctului de referință (81 de lei) cu cele 40 de puncte, obținând astfel suma de 3.240 de lei. Acesta va fi noul cuantum al pensiei pe care o va primi începând cu 2024.

În concluzie, pensionarii români pot calcula cu ușurință singuri noua valoare a pensiei lor pentru 2024, folosind formula din legea pensiilor, ceea ce poate duce la o creștere semnificativă a pensiilor actuale.

Prevederi privind stagiul de cotizare

Noul proiect prevede ca, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, să fie necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi. ”Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, arată proiectul de lege, la articolul 47.

Important! La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (de tipul: șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.).

O excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Tot vechimea contributivă va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege (de minim 35 de ani contributivi – fie că vorbim de pensionare anticipată ca și categorie de pensie sau pensionare anticipată pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă).

La Articolul 56 din proiect se arată că persoanele care au realizat 5 ani vechime peste 35 de ani contributivi vor putea ieși la limita de vârstă și cu 5 ani mai devreme.


Publicat

în

de către

Etichete: