Temperaturi extreme la început de 2024. România va fi lovită de un val de aer polar. Cum va fi vremea în următoarea perioadă

România se pregătește să resimtă influența aerului polar, odată cu sosirea gerului și a ninsorilor. Se anticipatează o scădere a temperaturilor până la minus 15 grade Celsius.

Temperaturi extreme în următoarea perioadă. Începând de luni, 8 ianuarie, conform directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, valul de aer polar va aduce cu sine temperaturi scăzute, mix de ploaie și zăpadă. În prima parte a săptămânii, se așteaptă ca temperaturile minime să coboare sub minus 15 grade Celsius în timpul nopților și dimineților, în special în jumătatea nordică a Moldovei, estul Transilvaniei și zonele intracarpatice.

România va fi lovită de un val de aer polar

În ziua de duminică, temperaturile maxime diurne vor atinge doar -1 grad Celsius în regiunea Moldovei, în contrast cu Dobrogea, unde maximele pot ajunge la 15 grade Celsius.

Elena Mateescu a afirmat că, începând de duminică, se va produce o răcire semnificativă, cu impact notabil în zona Moldovei. A acolo, maximele în timpul zilei nu vor depăși -1 grad Celsius, în special în partea de nord a regiunii.

Totodată, în Lunca Dunării sau în Dobrogea, se preconizează că vor persista valori de 13-15 grade Celsius.

O masă de aer polar extrem de rece va aduce ninsori și temperaturi foarte scăzute în perioada 8-16 ianuarie.

Se așteaptă o răcire semnificativă, iar temperaturile minime în timpul nopților și dimineților în prima parte a săptămânii vor coborî chiar și sub minus 15 grade Celsius.

Meteorologii anunță ger și ninsori pentru săptămâna viitoare

„Săptămâna va comporta un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor să fie sub minus 10 grade în nordul Moldovei până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor”, a transmis directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie, potrivit Digi24.ro.

În timpul nopților și dimineților, în special în prima parte a săptămânii, se prognozează temperaturi minime sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius, cu valori până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului. Aceste minime extrem de scăzute vor fi înregistrate în special în jumătatea nordică a Moldovei și în regiunile intracarpatice, nu doar în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Vremea specifică perioadei își intră în drepturi, fiind înregistrată o scădere bruscă și semnificativă a temperaturilor, cu variații considerabile de la o zi la alta. În zonele nordice și montane se anticipatează precipitații sub formă de ninsori, în timp ce în regiunile centrale se prognozează precipitații mixte. În sud, în special duminică, se așteaptă predominant ploi, urmate de posibile transformări ale acestora în lapoviță și ninsoare.

”Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie, după care ne așteptăm să intrăm într-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații”, a mai transmis directorul ANM, pentru sursa menționată anterior.


Publicat

în

de către

Etichete: