Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023: Ce nu este bine să faci pe 8 noiembrie?

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții pe care este bine să le respecți în ziua praznicului de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril pe data de 8 noiembrie.

Aceștia sunt considerați adevărați conducători ai arhanghelilor și căpetenii ale cetelor îngerești. Se spune că aceștia conduc sufletele spre Rai.

Sărbătoarea este foarte importantă pentru români, care îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli și care se roagă în ziua în care sunt celebrați pentru a primi iertare și binecuvântări din partea acestora.

Cele mai cunoscute tradiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Potrivit tradiției populare, Sfântul Arhanghel Mihail este un adevărat simbol al biruinței divine și se spune că el veghează asupra persoanelor bolnave. Se spune că dacă o persoană cu probleme de sănătate moare, Arhanghelul Mihail stă la picioarele sale, în schimb, dacă continuă să trăiască și se vindecă acesta se află la capul său.

În viziunea populară se spune că Arhanghelii sunt prezenți la judecata de apoi și că vor arde sufletele păcătoase în Iad.

În Bucovina se consideră că aceștia sunt păzitorii ai oamenilor de la naștere și până la moarte.

În unele zone, inclusiv în cele de munte, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt considerați patroni ai oilor. De aceea, ciobanii obișnuiau să facă o turtă mare din făină de porumb, numită și turta arieților.

Această pâinică se consideră că ajută la fertilitate. În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii aruncau turta oilor. Se spune că dacă cădea cu fața în sus oierii aveau motive de bucurie, însă dacă pâinica pica cu fața în jos, se anunțau vremuri grele.

Rugăciune de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele persoanei care se roagă), să-l scoată din mana vrăjmașilor văzuți și nevăzuți.

O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele persoanei care se roagă). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.
Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Ma rog ție si chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!

Sfinților Arhangheli, rugați-vă pentru noi! Pe toți cei ce-mi stau împotriva biruiește-i cu puterea cinstitei și de viata făcatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apară-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.”


Publicat

în

de către

Etichete: