Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Dumitru 2023. Ce este bine să faci pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru 2023 este prăznuit de către credincioşi pe 26 octombrie. Sărbătoarea de Sfântul Dumitru este marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri pe care românii le respectă de sute de ani.

Sfântul Dumitru 2023 se numără printre cele mai importante sărbători ale toamnei. Ziua de Sf. Dumitru este marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii le respectă cu stricteţe în fiecare an.

Când este Sf. Dumitru 2023

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este sărbătorit, an de an, la data de 26 octombrie, în timp ce Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov este ocrotitorul Bucureștilor este cinstit pe 27 octombrie.

În fiecare an, creştinii se pot închina la racla cu moaştele Sfântului Dumitru la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în cadrul unui pelerinaj care are loc în perioada 21-29 octombrie 2023. În aceste zile, credincioşii se pot ruga la Sf. Dumitru zi şi noapte.

Sf. Dumitru 2023. Tradiţii şi obiceiuri străvechi

Se spune că la Sf. Dumitru 2023, căldura începe să dispară şi iarna îşi intră în drepturi. Sfântul Dumitru este considerat cel care desfrunzeşte pădurile şi colorează frunzele.

De Sf. Dumitru, gospodinele obişnuiesc să meargă la biserică şi să dea de pomană pentru cei trecuţi în nefiinţă.

O tradiţie de Sf. Dumitru provine din zona Dobrogei. Acolo, tinerii de la sate se adună şi, îmbrăcaţi de sărbătoare, pornesc din casă în casă cântând la fluiere.

În ziua de Sfântul Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos tot anul.

Tradiţia spune că cei care se vor ruga la Sfântul Dumitru şi vor respecta toate obiceiurile din această zi vor fi feriţi de boli şi necazuri.

În noaptea de Sf. Dumitru 2023, la Sâmedru, se spune că morţii se fac strigoi şi vârcolaci şi ies din pământ ca să-i bântuie pe cei vii.

Superstiţii de Sfântul Dumitru

În popor, se zice că aşa cum e ziua de Sf. Dumitru, la fel va fi toată iarnă. Dacă de Sfântul Dumitru vremea e rea, atunci iarna va fi geroasă. Pe de altă parte, vremea de Sf. Dumitru este frumoasă şi însorită, atunci şi iarna va fi blândă.

Totodată, dacă în noaptea de Sf. Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi blândă, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, iarna va fi grea.

Dacă la sărbătoarea de Sf. Dumitru e lună nouă, se spune că iarna începe curând şi se termină repede. Însă dacă e lună plină în noaptea de Sâmedru, iarna se va termina târziu.

Pelerinaj Sf. Dumitru 2023. Programul complet al slujbelor

Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Dumitru 2023

„Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.

Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul

tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă.”


Publicat

în

de către

Etichete: