Vă treziți brusc din somn în fiecare noapte? Ce puteți face pentru a adormi din nou

Vă treziți brusc din somn în fiecare noapte? Ce puteți face pentru a adormi din nou? Milioane de oameni au această problemă în timpul nopții și încearcă să găsească o explicație.

Ar putea fi vorba de o problemă de sănătate? Și de ce nu mai puteți adormi la loc? ScienceFocus arată de ce apar tot mai des aceste treziri nocturne și dacă există tratamente care să ne scape de ele.

Trezitul la aceeași oră poate fi un simptom al insomniei?

Un fenomen surprinzător de comun în zilele noastre este trezitul, noaptea, la aceeași oră. Numeroase publicații și studii au analizat problema. În realitate, nu este vorba despre niciun fenomen „bizar”. Trezitul la ora 3 sau la ora 4 poate avea mai multe explicații.

Tratamentul recomandat în acest caz este de obicei „terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie” (CBT-I), în care oamenii învață că, atunci când nu pot dormi, ar trebui să se ridice din pat și, dacă este posibil, și să facă ceva relaxant, cum ar fi lectura unei cărți sau să asculte muzică liniștitoare până când vine din nou Moș Ene. Tehnicile de relaxare, inclusiv mindfulness și relaxarea musculară, sunt și ele recomandate.

Este vorba de o afecțiune numită ”tulburare în faza avansată a somnului”

Unii oameni se trezesc la aceeași oră din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de „tulburare în faza avansată a somnului”. Este important să discutați orice probleme legate de somn cu un medic, pentru a avea un diagnostic și un plan de tratament.

Un studiu efectuat pe 8.937 de persoane din cadrul Sleep Medicine estimează că aproximativ o treime dintre adulții americani se trezesc noaptea, de cel puțin trei ori pe săptămână, și peste 40% din aceștia ar putea întâmpina dificultăți în a adormi din nou. În plus, trezirile nocturne în miezul nopții creează o stare de nervozitate, făcându-ne să fim mai obosiți în timpul
zilei.

Vishesh K. Kapur, expert în medicina somnului la Universitatea din Washington, explică de ce mulți oameni se trezesc la această oră și ce se poate face în acest caz, pentru a ne continua somnul.

„Una din cauzele pentru care somnul ar putea fi întrerupt o reprezintă anumite evenimente din viața de zi cu zi, care induc anxietatea sau stresul. Acesta este o cauză comună a eșecului încercării de a adormi și a dificultăților de a avea un somn netulburat”, spune el.

„Este cât se poate de normal ca, atunci când trecem prin perioade de stres, somnul să fie afectat și lipsit de calitate”, afirmă el.

Alimentație dezechilibrată, lipsa expunerii la soare sau lipsa mișcării

De asemenea, alte cauze pot ține de o alimentație dezechilibrată, lipsa expunerii la soare, dar și de lipsa mișcării. Nu în ultimul rând, condițiile în care dormim ne pot tulbura somnul.

De exemplu, o temperatură prea mare în camera în care dormim ne poate face să ne trezim peste noapte la anumite ore și să adormim apoi cu greu. Se spune că o baie caldă înainte de culcare echilibrează temperatura corpului și ajută la un somn netulburat.

Un rol îl poate avea și factorul medical
În unele cazuri, o afecțiune medicală vă poate face să vă treziți noaptea, la anumite ore, mai ales la ora 3.

Aceste probleme pot include:

Depresie;
Apnee în somn;
Nivelul scăzut de zahăr din sânge;
Urinarea frecventă;
Sindromul picioarelor neliniștite (RLS);
Durere cronică, cum ar fi artrita, fibromialgia sau neuropatia periferică;

Este, totuși, normal să ne trezim la 3 sau 4 dimineața?

Stephanie Romiszewski subliniază că, pe măsură ce îmbătrânim, tiparele noastre de somn se schimbă foarte mult. În general, spune ea, multe probleme temporare de somn sunt de obicei „normale”, mai ales dacă ne confruntăm cu o serie de probleme de viață în același timp.

”Vom avea întotdeauna probleme de somn când anumite lucruri din viața noastră se schimbă radical sau când suntem expuși unui stres. Putem să avem probleme de somn și când trecem prin momente fericite. Creierul nostru încearcă doar să se adapteze”, explică ea.


Publicat

în

de către

Etichete: