Veste bună pentru români! Cardurile sociale continuă să fie alimentate în 2024. Când intră următoarea tranșă de bani

Cardurile pentru alimente sunt oferite persoanelor defavorizate prin Programul „Sprijin pentru România”. Acestea pot fi utilizate pentru plata alimentelor, dar și a meselor calde.

Cetățenii vor beneficia de banii de pe cardurile pentru alimente și în anul 2024. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că aceste ajutoare sociale vor fi acordate până în anul 2027.

Când intră banii pe cardurile sociale în 2024

Programul „Sprijin pentru România”, prin care sunt acordate cardurile pentru alimente, a luat naștere în anul 2022 și este dedicat oamenilor aflați în situații vulnerabile.

Până acum, cardurile pentru alimente și mese calde au fost încărcate, la fiecare două luni, cu suma de 250 de lei. Acestea vor continua să fie alimentate cu aceeași sumă și după același calendar și în anul ce urmează.

Astfel, având în vedere că ultima tranșă a ajuns la beneficiari în luna decembrie, următoarea va fi virată în luna februarie a anului 2024. Ulterior, cei 250 de lei vor intra pe cardurile sociale în: aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.

Într-un an, o persoană defavorizată primește, în total, 1.500 de lei. Acești bani vor fi acordați până în anul 2027, conform spuselor lui Adrian Câciu. După aceea, oamenii vor beneficia doar de 750 de lei pe an, adică de 125 de lei la fiecare două luni, suma aferentă ajutorului social fiind înjumătățită.

Cine beneficiază de ajutoarele pentru alimente

Cetățenii eligibili pentru aceste carduri sunt cei a căror situație financiară este una precară, având venituri foarte reduse. Astfel, categoriile care au dreptul la acest sprijin financiar sunt:

persoanele care nu au adăpost, vizate de prevederile legale în vigoare;

adulții sau copiii cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au venituri lunare de 1.700 de lei, sau chiar mai mici;

pensionarii din sistemul de pensii publice, pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii drepturilor oferite conform legilor cu caracter special, plătite de casele de pensii sectoriale sau teritoriale, ale căror venituri nu depășesc suma de 1.700 de lei/lună;

familiile monoparentale, care încasează venituri lunare mai mici sau egale cu suma de 675 de lei/ membru de familie;

familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social;

familiile care au cel puțin 2 copii în îngrijire, cu venituri lunare care nu depășesc suma de 675 de lei/ membru de familie.

Toate aceste criterii, impuse de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), sunt valabile pentru tranșele oferite în anul 2023.

Cei care se încadrează în aceste categorii nu trebuie să facă nicio procedură pentru a primi respectivul ajutor, cardurile fiindu-le direct livrate la domiciliu, sau la oficiile poștale de care aparțin aceștia.

Dacă, până în prezent, nu ați primit cardurile sociale, dar vă încadrați în criteriile enumerate, trebuie să sesizați acest lucru la cel mai apropiat oficiu poștal.


Publicat

în

de către

Etichete: