Un alt sprijin financiar vine în ajutorul românilor. Este vorba de vouchere în valoare de 7.000 de euro de care doar o anumită categorie de români va beneficia.
Statul român acordă un ajutor financiar românilor, sub formă de vouchere în valoare de 7.000 de euro.
Românii care primesc de la stat 7.000 de euro
Potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), Monica-Violeta Solomie, peste un milion de români ar putea beneficia de un astfel de ajutor din partea statului.
Este vorba de aproximativ 3.200 de persoane cu dizabilități, care au primit deja vouchere pentru echipamentele de asistență, însă se dorește creșterea sumei de la 5.000 la 7.000 de euro.
„ Tocmai am încheiat unul dintre proiectele care a vizat angajabilitatea, creşterea angajabilităţii persoanelor cu dizabilităţi.
Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins. În unele situaţii indicatorii au fost mai mult decât 100% atinşi, în altele mai puţin. Culmea, indicatorul cel mai puţin atins a fost cel al adaptării locului de muncă. Doar cinci angajatori de la nivel naţional au solicitat şi au obţinut finanţare pentru adaptarea locului de muncă, deşi locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menţinerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilităţi.
Proiectul acesta intenţionăm să-l continuăm la un nivel mult mai apropiat de cerinţele şi aşteptările beneficiarilor noştri. Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza.
Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie ”, a spus Monica-Violeta Solomie, potrivit Agerpres.
De ce sunt persoanele cu dizabilități desconsiderate?
În România, din cauza lipsei infrastructurii și educației, persoanele cu dizabilități sunt greu auzite și ascultate.
Fie că vorbim de locul de muncă, școală sau orice altă comunitate, acești oameni nu au la dispoziție aproape nimic din ceea ce ar trebui să îi facă să se simtă în largul lor: pante de urcat, lift mereu funcțional șamd.
Astfel, prin acest program se dorește suportul financiar al persoanelor cu dizabilități, pentru a reuși să îi facem să se simtă ca fiind parte dintr-o comunitate.
„ Nu-i vedem în primul rând din cauza lipsei infrastructurii, în al doilea rând din cauza lipsei educaţiei, a oportunităţilor, a locurilor în care să poată fi vizibili, să poată fi auziţi: muncă, şcoală, comunitate ”, a mai spus Monica-Violeta Solomie.