Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 23 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 23 noiembrie! Îi ajută pe oamenii ce își doresc să își întemeieze o familie.
Calendar ortodox 23 noiembrie 2024
Sărbătoare 23 noiembrie.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii a trăit în secolul al XVII-lea, atunci când era voievod Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Acesta s-a născut într-o familie creștină, ce avea multă iubire pentru Dumnezeu, învățându-l astfel și pe Antonie să împărtășească aceeași iubire pentru Cel de sus.
Sfântul Antonie de la Iezer a crescut în tainele creștine, așteptând să împlinească vârsta potrivită pentru a intra în obștea Schitului Iezer, unde a locuit timp de mai mulți ani. Acest sfânt și-a dorit să își dezvolte latura duhovnicească, mergând la Sfântul Munte Athos, însă nu a primit binecuvântarea dorită din partea episcopului.
Pentru a își aspri viața duhovnicească, Sfântul Antonie de la Iezer purta un brâu format din lanțuri de fier și mânca după ora 15:00, doar pâine și apă.
De altfel, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii dormea pe pat, ci rezemat, iar atunci când nu dormea se ruga puternic la Dumnezeu. Acest stil de viață l-a făcut cunoscut pe Sfântul Cuvios Antonie, astfel a început să fie vizitat de ucenici, călugări, preoți și credincioși.
În anul 1690, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii a primit binecuvântarea starețului pentru a se retrage într-o peșteră din Muntele Iezerul, astfel încât să își petreacă ultimii ani din viață în liniște.
Acesta nu avea un locaș de rugăciune, motiv pentru care a primit binecuvântarea de a săpa în piatră pentru a își crea unul, ceea ce a durat 3 ani.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii și-a dat seama că se apropie momentul în care să treacă la cele veșnice, motiv pentru care l-a chemat pe ucenicul său Nicolae, spunându-i să îi pună trupul neînsuflețit în groapa pe care a săpat-o el.
La vârsta de 92 de ani, Sfântul Antonie de la Iezer a trecut la cele veșnice pe 23 noiembrie 1719, potrivit pravila.ro.Sărbătoare 23 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, sărbătorit pe 23 noiembrie în calendarul creștin
Iți mulțumim, Doamne, Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe Părintele nostru Antonie de la Iezer, ca să ne fie mijlocitor și ajutător în neputințele noastre. Dacă nu am avea pe Sfinții Tai Rugători, ce ne-am face noi? Sfinte Părinte Antonie, toată viața ta ai închinat-o Iubirii de Dumnezeu. Coboară o picătura de Iubire și pentru noi. Suntem răi și cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând și la sprijinul tău. Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie, și pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoarea de Dumnezeu, Mijlocitoarea Lumii către Hristos. Amin.
Râvnitor al Iubirii de Dumnezeu și învăpăiat de Dumnezeiescul Dor, te-ai arătat un Nou Antonie, cu nevoințele și luptele duhovnicești, împodobitor al Chipului monahicesc, te-ai făcut Părinte al multora și grabnic ajutător, pentru care și noi, cu cinstire, iți cantam: Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie.
O Sfinte Noule Antonie, Părintele nostru, cu Rugăciunile tale neîncetate și pe noi ne ajută să putem duce Crucea noastră până la Învierea Sufletului, ca să fim și noi Fii împărăției Lui Hristos, unde să cântam veșnic Aliluia!